فهرست مطالب

پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1398)

پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا فارسی نژاد*، سید محمدهاشم پورمولا، علی طاهری دهنوی صفحات 7-38
    مفهوم جامع خدا در کتاب های مقدس ادیان الهی با عناوین مختلفی مطرح شده است؛ در قرآن، کتاب  مقدس مسلمانان، با عنوان «الله»، در اوستا، کتاب مقدس زرتشتیان، با عنوان «اهورامزدا»، در تورات، کتاب مقدس یهودیان، با عنوان «یهوه» و در انجیل، کتاب مقدس مسیحیان، با عنوان «پدر آسمانی». پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که آیا همه عناوین مزبور به یک حقیقت اشاره دارند و کاملا بر یکدیگر منطبق اند یا این که تفاوت هایی در این نام ها وجود دارد.  بدین منظور، نویسنده به روش توصیفی تحلیلی تطبیقی عناوین مختلفی را، که در کتب مقدس سایر ادیان الهی حکایت گر مفهوم خداست، با عنوان (الله)، که حاکی از مفهوم خدا در قرآن است، مقایسه کرده و به این نتیجه رسیده است که هرچند همه عناوین مذکور به یک حقیقت اشاره دارند و همگی بیانگر مفهوم جامع خدا در آن دین هستند، اما در کتب مقدس سایر ادیان الهی، از حیث توصیف ذات، صفات و افعال خدا، نقاط افتراق زیادی با قرآن وجود دارد. مفهوم جامع خدا در قرآن بیانگر حقیقتی است که در ذات، صفات و افعال، یگانه و نامحدود بوده و از هرگونه شباهت به مخلوقات منزه است؛ اما در کتب مقدس سایر ادیان الهی بیانگر حقیقتی است که در ذات یگانه نیست، در صفات محدود و انسانی بوده و شریک دارد، در افعال نیز محدود بوده و سطح افعال او در حد افعال بشری پایین آمده است.
    کلیدواژگان: الله، اهورامزدا، یهوه، پدر آسمانی
  • اکرم خلیلی نوش آبادی* صفحات 39-68
    یکی از مسایل کلامی شیعه  مسئله «بداء»ست که پیوند نزدیکی با مبحث علم الهی پیش از ایجاد دارد و به جهت سوءفهم متکلمان اهل سنت، به یکی از چالش های دامنه دار میان این دو گروه تبدیل شده و در مواردی، موجب نسبت دادن اتهامات ناروا و بی اخلاقی های متعددی از سوی متکلمان اهل سنت به شیعه و حتی ایمه طاهرین شده است. عبدالله الجمیلی یکی از متکلمان سنی مذهب است که با نگارش کتاب بذل المجهود فی اثبات مشابهه الرافضه للیهوددرصدد است با ارایه تعریف حقیقی از بداء، شیعه را متهم سازد که خداوند تعالی را به علم پس از جهل و تغییر در رای و اراده متصف کرده و منزلت او را تنزل داده است. یادآوری باورهای شیعی در   مسئله علم پیش از ایجاد و همچنین استعمال بداء به معنی شیعی آن در معتبرترین کتب اهل سنت، اشاره به اقدامات ناصواب الجمیلی در راستای ثابت کردن فرضیه خود، لزوم ارایه نظرات علمای معاصر شیعی درخصوص مراد متقدمان شیعی از اصطلاح «بداء» و اثبات بی اعتبار بودن اتهامات مطرح شده از سوی الجمیلی، ضرورت این مطالعه را روشن می سازد. نگارنده تلاش می کند با ارایه مفهوم حقیقی و مجازی بداء، فهرست نمودن اتهامات الجمیلی به شیعه و بررسی اسناد مربوط به این اتهامات، با ذکر پاسخ های مناسبی به هریک از آنها نواقص موجود در اسناد را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: بداء، علم پیش از ایجاد، شیعه، الجمیلی
  • سعید سلیمی* صفحات 69-98
    امامت یکی از اصول بنیادین اسلامی است که بسیاری از اصول دیگر در پرتو آن تبیین می شوند. همان گونه که اختلاف در امامت به عنوان اصل بنیادین، سبب به وجود آمدن برخی از فرق اسلامی گردیده، اختلاف در صفات امام نیز باعث به وجود آمدن فرقی مانند امامیه و زیدیه در عالم تشیع شده است. صفاتی مانند قیام مسلحانه، عصمت، افضلیت، علم، نسب امام و بلوغ از  مهم ترین صفات اختلافی بین امامیه و زیدیه است. در این پژوهش با استفاده از روش عقلی برهانی، نقلی وحیانی و نقلی تاریخی ثابت شده که امامیه به  لازم نبودن قیام مسلحانه امام در هر شرایطی، تاکید می کند و با توجه به عصمت و علم امام، آگاهی و اقدام به قیام برعهده امام است. نبود انصار واقعی، اصل ثابت حفظ اسلام و احقاق حق مردم، نه حقوق شخصی از مهم ترین دلایل قیام نکردن برخی از امامان است؛ ولی زیدیه به لزوم قیام مسلحانه امام در هر شرایطی اصرار دارند.
    کلیدواژگان: امام، امامیه، زیدیه و قیام مسلحانه
  • قاسم بستانی*، آمنه امیدی، حمزه عبیدی نیسی صفحات 99-126
    یک مطالعه تطبیقی و اجمالی از تاریخ، گزارشات تاریخی، حدیثی و رجالی که واژه شیعه در آن ها به کار رفته است، بیانگر تحول و تطورات معنایی در مفهوم شیعه در طول قرون متمادی است. شناخت این تطورات و تحولات در حوزه معنایی این کلمه، می تواند ارتباط مفهوم این واژه با گفتمان های علمی هر عصر را نشان دهد؛ به عنوان مثال، در کتب اهل سنت با واژه هایی نظیر شیعه، تشیع، و... مواجه هستیم؛ در نگاه ابتدایی و ظاهری، این نتیجه حاصل می شود که راویان شیعی در کتب اهل سنت به طور وفور و گسترده مورد نظر بوده اند اما با بررسی هریک، به این مهم دست می یابیم که واژه شیعه، منحصر در امامیه نبوده و معنایی عام داشته است و عوامل متعددی موجب انتساب یک راوی به تشیع بوده است؛ بنابراین پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی، به منظور بررسی تغییرات معنایی کلمهشیعه با رویکرد تاریخ انگاره می پردازد؛ نتایج به دست آمده نشان می دهد که واژه شیعه در طول تاریخ سیری پویا داشته و در طول زمان و تحولات تاریخی توسعه و تضییق داشته است و یا به عبارتی دیگر، این واژه در تحولات خود با اندیشه جامعه هماهنگ بوده است؛ از این رو، با بررسی این واژه به لحاظ لغوی و اصطلاحی و تحلیل آن در مقایسه با واژگان مترادف به معنای دقیق تر و جامع تری از این واژه دست می یابیم.
    کلیدواژگان: تاریخ انگاره، شیعه، رافضی، تغییرات
  • سید کاظم کاظم موسوی*، مصطفی سلطانی صفحات 127-156
    مسلمانان در بسیاری از موضوعات اعتقادی، فقهی و اخلاقی آرای مشترک دارند. در این مقاله کوشش شده با پرداختن به یکی از اصول مشترک مذاهب کلامی و نیز ارایه تفسیر و تبیین مذاهب از مهم ترین مسئله اعتقادی یعنی توحید، این حقیقت را گوشزد کند که همه شرایع آسمانی بر توحید استوارند و مسلمانان نیز با ندای توحید از هرگونه شرک و دوگانه پرستی تبری می جویند. این تحقیق توصیفی تحلیلی است و با توجه به نوع تحقیق به صورت کتابخانه ای انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان  می دهد بر خلاف آیات و روایاتی که انسان ها را به توحید دعوت می کنند و توسل و شفاعت را از مصادیق عبادت و موجب قرب الهی می دانند، «وهابیت» توسل و شفاعت از اولیای خدا را با اصل توحید در عبادت منافی می داند، به همین جهت ابن تیمیه طلب شفاعت از اولیا و توسل و استمداد از ارواح مقدسه را عبادت آن ها تصور می کند، و از این رو همه مسلمانان عالم را، غیر از کسانی که مثل او فکر می کنند، مشرک و کافر می داند. همین موضوع موجب بروز اختلافی شدید در بین امت اسلامی شده و توحیدی که بهترین وسیله برای وحدت امت اسلامی می تواند باشد به ابزاری برای تفرقه تبدیل گردیده است.تنها راه برای رسیدن به کمال و قرب الهی و وحدت بین مسلمین، گرد آمدن دور حبل الله و توحید است که انبیا نیز برای همین هدف مبعوث شده اند.
    کلیدواژگان: توحید، شرک، سلفیه، امامیه
  • محمدحسن نادم* صفحات 157-176

    د در نظام اعتقادی امامیه آموزه کلامی عصمت یکی از مسایل بنیادی و زیرساختی نبوت و امامت است که از ابتدا، از دغدغه های علما واندیشمندان اسلامی بوده، با عنایت خاص و با رویکردهای متفاوت مورد توجه قرارگرفته است. شیعیان که عصمت را از زمره شرایط امامت می دانند، بر اصل باورمندی آن اتفاق نموده اند، اما درباره قلمرو آن، با رویکردهای متفاوت اظهار نظر و اختلاف کرده اند. از میان رویکردها، دو رویکرد، نقشی تعیین کننده در مباحث کلامی ایفا کرده است: یکی رویکرد عقل گرای متکلمان بغداد و دیگری رویکرد نص گرای محدثان قم. از متکلمان، شیخ مفید و از محدثان، شیخ صدوق به عنوان شخصیت های شاخص، که هرکدام به مدرسه ای تاثیرگذار در تاریخ کلام امامیه تعلق خاطر داشتند، انتخاب شدند، تا در این جستار نظراتشان در باره قلمرو عصمت مورد بررسی قرار گیرد و نیز مشترکات و اختلاف نظر آنها در جهات مختلف قلمرو عصمت نشان داده شود.

    کلیدواژگان: قلمرو عصمت، رویکرد، صدوق، مفید، عقل گرایی، نص گرایی
  • طاهره شریف*، ابراهیم برزگر صفحات 177-205

    اسلام سیاسی، متعاقب انقلاب اسلامی ایران، در جمهوری اسلامی موجودیت عینی یافت و در بازاریابی سیاسی افکار عمومی جهان اسلام، خود را به عنوان کالای پرمشتری برای مسلمانان جهان اسلام، که در عصر جدید همواره سرخورده و شکست خورده و ناکام بوده اند، درآورد. این خوانش انقلابی از اسلام در ایران موفقیت عملی و عینی خود را در قالب ایجاد تغییرات اجتماعی در انقلاب اسلامی، نظام سازی با منطق جمهوری اسلامی که سنت و مدرنیته را در ترکیبی موزون به کار گرفت و نیز در ایجاد نظامی ماندگار و چهل ساله نشان داد؛ اما الگوی رقیب و وهابی داعش در برابر این اسلام سیاسی قد علم کرده، با دولت سازی نیم بند  خود در عراق و سوریه به خودنمایی  می پردازد. در این نوشتار به مقایسه تطبیقی اعتقادات سیاسی، اخلاقیات سیاسی و رفتار سیاسی در منظومه سیاسی شیعه و داعش پرداخته شده است؛ از جمله این موارد، مقایسه اعتقادی موضوع منجی و مهدویت، مقایسه اخلاقی مسئله خلافت و ولایت و مقایسه رفتاری مسئله مهم جهاد و جنگ  است.

    کلیدواژگان: تشیع، داعش، اندیشه سیاسی اسلام، حکومت، خلافت
  • احمد شجاعی* صفحات 207-231
    بحث از غایت شناسی، به ویژه مسئله غایتمندی افعال الهی، از مباحث مهم در حوزه معارف دینی، مخصوصا در علم کلام است. برای هر ذهن فعال و کنجکاوی، این مسئله مطرح است که آیا افعال الهی معلل به غرض و غایت است یا نه، به خصوص در حوزه آفرینش که مهم ترین فعل الهی است  آیا می توان برای آفرینش الهی غرضی ترسیم کرد؟ و اگر پاسخ مثبت است، آن غرض چیست؟ دانشمندان اسلامی پیرامون غایتمندی افعال الهی دیدگاه های متفاوتی مطرح کرده اند، برخی با توجه بر مبانی آنها در پذیرش حسن و قبح عقلی، افعال الهی را غایتمند دانسته و نفی غایت در افعال الهی را مستلزم اشکالات عدیده ای دانسته اند که متکلمان امامیه، معتزله و ماتریدیه، جزوه این گروه هستند. برخی دیگر، مانند اکثر اشاعره، با توجه به عدم پذیرش قاعده حسن و قبح عقلی از طرف آنان، غایت در افعال الهی را نفی کرده اند. طایفه ای دیگر در مسیله، قایل به تفصیل شده اند، در نوشتار پیش رو، دلایل دیدگاه طوایف مختلف پیرامون غایتمندی افعال الهی مورد بررسی واقع می شود.
    کلیدواژگان: غایتمندی، افعال الهی، حسن و قبح عقلی، امامیه، معتزله، اشاعره، ماتریدیه
  • حسام امامی دانالو*، محمدحسین بیات صفحات 233-265

    تحلیل فلسفی وحی و تکلم الهی، یکی از ضرورت های دینی است. بشری بودن الفاظ قرآن کریم، انگاره ای است که حداقل از قرن سوم هجری، برای تبیین نحوه خلق قرآن کریم طرح شده است. برخی معاصران همچون سروش و... برآنند که با توجه به اصل «سنخیت»، ممکن نیست قرآن مخلوق بی واسطه خداوند باشد؛ بلکه باید قرآن کریم را از طریق و به واسطه پیامبر اکرم (ص)، به خداوند نسبت داد. ازاین رو، پس از تبیین نحوه تمسک او به اصل سنخیت، برداشت اش از این قاعده تحلیل و نقد شده است. این مسئله در فلسفه، ذیل عنوان ربط حادث به قدیم بررسی می شود و فلاسفه از دیرباز راه حل هایی برای تبیین آن ارایه کرده اند. به طوری که اصل سنخیت مانع از الهی دانستن الفاظ قرآن کریم نیست و با توجه به مبانی فلسفی سروش و کسانی مانند او که بیشتر برآمده از فلسفه صدراست، ازجمله مبانی وحدت تشکیکی وجود، می توان به دست آورد که پذیرش اصل سنخیت و بساطت ذاتملازمه ای با بشری بودن الفاظ قرآن کریم ندارد و ضمن پذیرش آنها، همچنان الفاظ قرآن کریم را می توان مخلوق بی واسطه خداوند دانست.

    کلیدواژگان: بشری بودن الفاظ قرآن، اصل سنخیت، تجلی الهی، وحی کلامی، الفاظ قرآن
  • مهدی بهنیافر*، فاطمه السادات حسینی محمود آبادی صفحات 267-300

    کیفیت حیات حضرت عیسی (ع) همواره یکی از بحث برانگیزترین مباحث حتی در میان مسیحیان است. در این مقاله ابتدا با تحلیل اسنادی و مبتنی بر نصوص اولیه مسیحی، به دسته بندی سه دیدگاه قابل استخراج از این نصوص درباره سرشت الوهی یا طبیعی عیسی (ع) پرداخته ایم  و سپس این موضوع را از دیدگاه قرآنی بررسی کرده ایم. سه دیدگاه سرشت الهی، سرشت الهی انسانی و سرشت انسانی و طبیعی عیسی (ع) در نصوص مسیحی و نیز سرشت غیرالوهی عیسی (ع) دیدگاه هابی هستند که در اندیشهقرآنی بررسی شده اند در ادامه، با تحلیلی فلسفی و کلامی به پارادوکس ها و برخی دشواری های نظری و کلامی پیش روی برخی دیدگاه های مسیحی در حوزه هایی نظیر «پرستش»، «وحدت ذات خداوند»، مسئله هدایت و نیز مسئله فهم پذیری فعل خداوند پرداخته ایم. در این میان به مسئله «هدایت» به عنوان یکی از کلیدی ترین اهداف نبوت توجه شده است؛ این که تجانس زیستی نبی با جامعه مخاطبان وی، اساسا هدایت را ممکن می سازد و سپس در دل این امکان، احتمال تحقق اهداف نبوت و اقبال به نبی، تحقق هدایت را افزایش می دهد؛ تجانسی که از قرآن کریم و در باب پیامبر اسلام (ص) و انبیای سلف از جمله عیسی (ع) نیز قابل استخراج است و بر این اساس، دعوت انبیا از دید قرآن با اقبال مواجه بوده است؛ اما برخی دیدگاه های مسیحی که تمام یا وجهی از سرشت عیسی (ع) را الوهی می دانند، به لحاظ نظری و کلامی،  تحقق تدریجی رستگاری و مفهوم «هدایت» در طول تاریخ، نقش اراده انسانی مومنان در تحقق این امر و نیز توفیق انبیا در این امر را با چالش مواجه می سازند؛ رویکرد قرآنی با این چالش مواجه نیست.

    کلیدواژگان: عیسی(ع)، الوهیت، حیات طبیعی، سرشت الهی انسانی، هدایت
  • محسن حبیبی*، فاطمه عباس زاده صفحات 301-327

    غزالی وجود امام را به ادله شرعی و اجماع امت، ضروری و برای قوام دین و دنیا مفید می داند؛ اما عصمت را برای امام شرط نمی داند. او معتقد است تنها در امور کشورداری وتجهیز سپاه و... به امام نیاز است؛ و از آنجا که برای انجام این قبیل کارها به علم الهی و لدنی نیازی نیست، از این رو، به عصمت نیازی نیست. او مانند دیگر پیروان اهل سنت، تعیین امام را به انتخاب مردم می داند و هرگونه ادعای نصی از سوی شیعه را بی ربط به مسئله امامت و غیرمتواتر معرفی می کند. از نظر او اگر این اخبار، متواتر بودند، هرگز در آنها شک نمی شد، در حالی که در مورد این اخبار شک وجود دارد. بنابراین احادیثی چون حدیث غدیر و منزلت صرفا بیانگر احترام و دوستی میان پیامبر (ص) و علی (ع) است و دلیلی بر امامت علی (ع) محسوب نمی شود. خواجه نصیرالدین طوسی در  برابر این دیدگاه موضع گرفته ووجود امام را نه به ادله شرعی، بلکه به دلیل عقلی و با استناد به «قاعده لطف» بر خداوند واجب می داند. وی همچنین با ارایه ادله عقلی متعدد، عصمت را نیز برای امام ضروری می داند و عقیده دارد که درصورت معصوم نبودن امام، تسلسل لازم آمده و دیگر نمی توان به تکالیف شرع اطمینان کرد. درضمن، در صورت انجام افعال قبیح از وی، نهی او از آن عمل، واجب می شود و در این صورت، غرض از نصب امام نقض شده،مقام امام از سایر مردم پایین تر می آید؛ در حالی که امام باید افضل از همه باشد. خواجه، پس از اثبات عصمت برای امام، می گوید عصمت خصیصه ناآشکاری است که کسی جز پروردگار به آن علم ندارد. لذا نصب امام باید از سوی خدا و رسولش صورت گیرد و این یعنی نص؛ و همچنین با توجه به شیوه رسول خدا (ص) بعید است که ایشان در خصوص چنین امر خطیری سکوت کرده باشد. در مجموع، ادله خواجه نسبت به دلایل ادعایی غزالی  از وجاهت و قوت بهتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: امامت، نصب، نص، عصمت، غزالی، خواجه
  • علی کربلایی پازوکی*، زینت نوروزی صفحات 329-355

    یکی از موضوعات مهم قرآنی مسئله هدایت و ضلالت است؛ در این رابطه، قرآن در مواردی هدایت و ضلالت را به خدا نسبت می دهد و درآیاتی نیز بر اراده و اختیار انسان در هدایت و ضلالتش تاکید دارد. چه رابطه ای بین هدایت و ضلالت الهی و نقش افعال اختیاری و ارادهانسان از منظر قرآن وجود دارد؟ این تحقیق با روش توصیفی، تحلیلی و تطبیقی به بررسی آیات هدایت و ضلالت در قرآن از دیدگاه علامه طباطبایی در تفسیر« المیزان» ، فخررازی در تفسیر مفاتیح الغیب و زمخشری در تفسیر کشاف  می پردازد. هدف این پژوهش، یافتن رابطه ای معنادار بین هدایت و ضلالت الهی است که از ظاهر  برخی ازآیات قرآن فهمیده می شود و نیز نقش اختیار و اراده انسان در این موضوع که از بعضی آیات دیگر استنباط می شود.  علامه طباطبایی هدایت ابتدایی و توفیقی را به اراده الهی و ضلالت ابتدایی را به اراده انسانی و ضلالت کیفری را نوعی مجازات الهی می داند؛ فخر رازی با پذیرش مسلک جبرگرایانه، خداوند را خالق همه چیز از جمله هدایت و ضلالت بیان کرده است و زمخشری، براساس مکتب اعتزال، استناد هدایت و ضلالت در آیات قرآن به خداوند را نوعی مجاز می داند و بر نقش اراده و اختیار انسان تاکید دارد.

    کلیدواژگان: هدایت، ضلالت، اختیار، جبر، طباطبایی، فخر رازی، زمخشری
|
  • Alireza Farsinezhad *, Seyyed Mohammad Hashem Pourmoula, Ali Taheri Dehnavi Pages 7-38
    The comprehensive concept of God has been debated in various books of the divine religions; in the Muslim Qur'an titled "Allah", in the Avesta Zoroastrian holy book entitled "Ahura Mazda"; in the Jewish holy book, Torat, entitled "Jehovah " In the Gospel of the Christian holy book, entitled "heavenly Father". The present study seeks to determine whether all of the titles refer to one fact and are completely consistent or that there are differences. For this purpose, a descriptive-analytical-comparative method compares the various titles of the concept of God in the scriptures of other divine religions with the title of the concept of God in the Qur'an ("Allah") and has concluded that However, all of these titles point to one truth, and they all represent the holistic concept of God in that religion but in the scriptures of other divine religions, there are many distinctions with the Qur'an in describing the essence, attributes and verbs of God. The comprehensive concept of God in the Qur'an expresses a truth that is  unique
  • Akram Khalili Noushabadi * Pages 39-68
    One of Shi'a's theological issues is the issue of Badaa, which is closely related to the divine Knowledge, due to misunderstanding of Sunni theologians, has become one of the major challenges between these two groups and in some cases leads to the attribution of immoral accusations to the  Shiaa and even to the Imams (PBUH). Abdullah al-Jumaili, a Sunni religious theologian, who writes the book in the proof of the similarity of the Shiaa to Yahood, intends to accuse Shiaa the idea of declaring God's supremacy to science after ignorance and changing in vote and will and diminishing God’s statue. Reminding Shiite beliefs in the science of God’s Knowledge before the creation, use of Badaa in the most authentic Sunni books, Al-Jamili’s improper efforts in order to prove their hypothesis,  views of contemporary Shi'i scholars regarding the meaning of the Shi'i masters of the term and the invalidity of al-Jamili's allegations clarify the necessity of this study. The author tries to provide a true and virtual concept of Badaa, listing al-Jami'ili allegations against the Shiites and reviewing the documents related to these allegations, giving proper answers to each of them Badaa, and reviewing the deficiencies in the documents
    Keywords: Badaa, Pre-Creation Science, Shiaa, Al-Jamili
  • Saeed Salimi * Pages 69-98
    Imamate is one of the fundamental Islamic principles that many other principles are explained in the light of it. Just as the difference in the Imamate as a fundamental principle has caused some of the Islamic cults, differences in the attributes of the Imam have caused cults such as the Imamiyyah and Zaydiyah in the Shiite. Attributes such as armed uprising, infallibility, superiority, science, Imam's ancestry, and puberty are the most important differences between Imamiyyah and Zaydiyah. In this research, by using a rational method, revelation and historical narration is proven that Imamiyyah emphasizes on the unnecessity of the armed uprising of the Imam in any situation, and due to the infallibility and knowledge of the Imam, the consciousness and action of the uprising is up to the Imam. The absence of genuine Ansar, the fixed principle of preserving Islam and the right of the people, not personal rights, are the most important reasons for some Imams not to rise. But Zaydieh insists on the necessity of the Imam's armed uprising in any situation
    Keywords: Imam, Imamiyyah, Zaydiyah, Armed Uprising
  • Ghasem Bostanee *, Amene Omidi, Hamzeh Obeidi Neisy Pages 99-126
    the thoughts of society in its developments, thus examining this word is lexically and terminologically analyzed and compared to synonymous terms in a more precise and comprehensive sense. A comparative and overview of the history, historical accounts, hadith, and the Rejali used in the term Shi'a indicates semantic evolution in the meaning of Shi'a over many centuries, recognizing these developments and developments in the field, the semantic meaning of this word can indicate the relevance of the concept of the word to the scientific discourses of any age; for example, in Sunni books, we find terms such as Shiites, Tashayou, and others; From the primitive point of view, it is concluded that Shiite narrators have been widely sought after in the Sunni books, but by examining each one, we find that the word Shi'a has not been unique to Imamiyah, it has had a general meaning and several factors have led to the assignment of a narrator to the Shiites. Therefore, the present study uses a descriptive-analytical method to investigate the semantic changes of the word Shi'a with the approach of the history of the paradigm; It shows that the word Shi'a has been dynamic throughout history and has expanded or weakened over time and in historical developments, or in other words, it has been consistent with the thoughts of society in its developments, thus examining this The word is lexically and terminologically analyzed and compared to synonymous terms in a more precise and comprehensive sense.
    Keywords: Investigating the Changes in the Term of Shiite with Historical Perspective
  • Seyyed Kazem Kazem Mousavi *, Mostafa Soltani Pages 127-156
    Muslims share the same views on many religious, fiqh, and ethical issues. This article has attempted to address one common principle of theological religions and to bring this truth to the fore by presenting an interpretation and explanation of the religions of the most important issue of belief, monotheism and Muslims call for infidelity and dualism by calling for monotheism.
    METHOD
    This is a descriptive-analytical study and according to the type of research it has been done as a librarian.
    FINDINGS
    The results of the study showed that contrary to the verses and traditions that invite people to the Touhid and they call intercession and intercession instances of worship and divine closeness, The "Wahhabism " of resorting to and intercession of God's authorities is incompatible with the principle of monotheism in worship. Therefore, Ibn Taymiyyah imagines praying for intercession from his relatives and resorting to sacred spirits and so all Muslims except the people who think like him are polytheists and infidels and this has caused a sharp divide among the Islamic Ummah and Monotheism, which can be the best means of unifying the Islamic Ummah, has become a tool of division.
    RESULT
    The only way to reach divine perfection and unity is to unite the Muslims and to unite around Hibbullah and Touhid that the prophets have become for this purpose.
    Keywords: Monotheism, Infidelity, Salafism, Imamiyah
  • MohammadHasan Nadem * Pages 157-176

    In the Imamiyyah belief system, the teaching of the Word of Ismat is one of the fundamental issues of the Prophet and Imamate. From the beginning, it has been the concern of Islamic scholars and scientists, with special consideration and with different approaches, especially the Shiites who regard infallibility as one of the conditions of the Imamate, and all of them have agreed on the principle of its belief, but about its realm, with different approaches have commented and disagreed. Among the approaches, two approaches have played a decisive role in the theological discourse, one the rationalist approach of Baghdad theologians, and the other the narrators approach of Qom scholars, of Sheikh Mofid theologians and Sheikh Saduq narrators as prominent personalities, each belonged to a school which was effective in the history of the Imamiyyah, were selected, in order to examine their views on the realm of infallibility, to show their commonalities and disagreements in various ways

    Keywords: The Realm of Infallibility, Approach, Sadogh, Mofid, Rationalism, Textualism
  • Tahereh Sharif *, Ebrahim Barzegar Pages 177-205

    Political Islam after the Islamic Revolution in the Islamic Republic became a concrete entity and in political marketing, the public opinion of the Islamic world became a consuming commodity for Muslims in the Muslim world who have always been frustrated, defeated, and failed in the modern age. This revolutionary reading of Islam in Iran demonstrated its practical and objective success in the form of social changes in the Islamic Revolution, systematization with the logic of the Islamic Republic that applied tradition and modernity in a balanced composition, as well as the establishment of a forty-year lasting system. But the Wahhabi rivalry model and here ISIS has stepped up its stance with the ISIS’s half-government in Iraq and Syria. This article deals with the comparative comparison of political beliefs, political ethics, and political behavior in the political system of Shiites and ISIS. Some of the comparisons are belief Comparison of the issue of Savior and Mahdism, the moral comparison of the issue of caliphate and guardianship, and the behavioral comparison of the important issue of jihad and war

    Keywords: Shiite, ISIS, Islamic Political Thought, Government, Caliphate
  • Ahmad Shojaei * Pages 207-231
    Discussion of teleology, especially the question of the teleology of divine actions, is an important topic in the field of religious education, especially in the science of theology. For any active and curious mind, it is a question of whether divine actions are impersonal or not, especially in the realm of creation - which is the most important divine act. Is it possible to draw a purpose for divine creation? And if the answer is yes, what is the point? Islamic scholars have expressed different views on the teleology of the divine actions, some considering their basis on the acceptance of the intellectual goodness and rubbish knows the divine actions purposeful, and the negation of teleology of the divine actions requires many bugs that the Imamiyyah, Mu'tazilites, Matridiyeh Theologians are such groups. Others, like most Ash'aries, have rejected the purpose in the divine actions due to their refusal to accept the rule of intellectual goodness and rubbish. Other cults have elaborated on the issue. In the present article, the reasons for the views of different cults on the finality of divine actions
    Keywords: Teleology, Divine Actions, Intellectual Goodness, Rubbish, Imamiyyah, Mu'tazile, Ash'arie, Matridiyeh
  • Hesam Emami Danalou *, MohammadHossein Bayat Pages 233-265

    Philosophical analysis of revelation and divine speech is one of the religious necessities. The humanity of the words of the Holy Qur'an is an idea that has been developed for at least the third century AH to explain how the Holy Qur'an was created.  Some contemporary thinkers, such as Soroush, believe that the Qur'an cannot be an immediate creation of God due to the principle of "proportion", Rather, we should attribute the Holy Qur'an to God through the Prophet (PBUH). Accordingly, after he explained this rule, his understanding has been analyzed and criticized after explaining how he applied the principle of proportion. This question is examined in the following philosophy of the relevance of ancient events and philosophers have offered solutions to explain it. This rule does not mean that the text of the Holy Qur’an is made by anyone other than God. Given Soroush's philosophical foundations and those like him which are more in line with Sadra's philosophy, including the foundations of the constitutional unity of existence, it can be concluded that acceptance of the principle of proportion and simplicity of the nature is not essential to the being humanity of the Qur'an, and in its acceptance, also the words of the Holy Qur’an can be considered as the immediate creation of God.

    Keywords: Humanity of the Qur'an’s Words, The Principle of Proportion, Divine Manifestation, Theological Revelation, The Qur’an’s Words
  • Mahdi Behniafar *, Fatemossadat Hosseini Mahmoudabadi Pages 267-300

    The quality of life of Jesus has always been one of the most controversial issues even among Christians. In this paper, first, by documentary analysis and based on the early Christian scriptures, we have categorized three extractable views of these scriptures on the divine or natural nature of Jesus (PBUH), and then examined the perspective on Islamic scriptures. The divine nature, the divine-human nature, and the human natural nature of Jesus (PBUH) are three views that have been examined in Christian scriptures as well as the non-divine nature of Jesus (PBUH) that have been examined in Qur'anic thought. continuing with philosophical and theological analysis, we have addressed the paradoxes and some theoretical and theological difficulties facing some Christian views in areas such as "worship", "unity of the divine nature", the question of guidance, and the question of the intelligibility of God's action. The issue of "guidance" has been considered as one of the key goals of prophecy; that the biological propriety of the prophet with his audience essentially make guidance possible, and then at this possibility, it increases the possibility of fulfilling prophecy goals and favoring prophet and then the guidance, which can be extracted from the Holy Qur'an on the Prophet of Islam and the Prophets including Jesus (PBUH), and accordingly, the Prophet's invitation to the Qur'an was favored. But some Christian views that regard all or part of the nature of Jesus as divine are, theoretically and theologically: 1.the gradual realization of salvation and the concept of "guidance" throughout history, 2. the role of the human will of believers in the realization of this, and 3.The successes of the prophets are challenged in this regard, a challenge we have shown that the Qur'anic approach does not face

    Keywords: Jesus (PBUH), Divinity, Natural Life, Divine-Human Nature, Guidance
  • Mohsen Habibi *, Fateme Abbaszadeh Pages 301-327

    Al-Ghazali considered the existence of the Imam necessary to Shari'a reasoning and the consensus of the Ummah and considered it useful for the consistency of religion and the world but did not consider infallibility for the Imam. He believes that we need the Imam only in the affairs of the state and equipping the army and ... that he does not need divine knowledge to perform such tasks. He, like other Sunni followers, considers Imam to be the people's choice and introduces any claim by the Shi'a as irrelevant to the issue of Imamate and non-sequential. In his view, if the news were sequential, we would never have doubted it, while we suspected it. Thus hadiths such as the hadith of Ghadir and  Manzelat merely express respect and friendship between the Prophet (PBUH) and Ali (PBUH), and there is no reason to believe in the Imamate of Ali (PBUH).On the other hand, Khawaja Nasir has taken a stand against this view and considers the existence of the Imam to be obligatory, not on religious reasons, but based on rationality and "rule of grace" he considers it obligatory on God. He also suggests that infallibility is essential for the Imam by presenting numerous rational proofs, also, if he performs evil acts, he should be prevented from doing so, and in this case, the purpose of existence of Imam will be violated and the Imam's position will be lower than other people's; therefore, the imam must be installed by God and his messenger, and this is the Nas. However, It is also unlikely that the Prophet would be silent about such danger according to the manner of the messenger of God.

    Keywords: Imamate, Installation, Nas, Infallibility, Ghazali, Khawaja
  • Ali Karbalaei Pazooki *, Zinat . Noroozi Pages 329-355